Miód spadziowy z drzew iglastych 1000 g 2024r.
Miód spadziowy
- dolne drogi oddechowe
- przewód pokarmowy , zaparcia biegunki
- choroby serca i naczyń , nerwice
Miód spadziowy jest barwy ciemnej, od szarozielonej poprzez brązową do czarnej. Krystalizuje w grudkach, ma zapach lekko korzenny, a w smaku jest łagodny, mało słodki.
Na Roztoczu przeważają miody ze spadzi jodłowej i świerkowej. Miód spadziowy z drzew iglastych wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i charakteryzuje się dużą aktywnością antybiotyczną. Powinien być spożywany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych oraz przy stanach zmniejszonej odporności organizmu.W pąkach i igliwiu drzew iglastych występują olejki eteryczne, żywice, garbniki, goryczki, skrobia, kwas askorbinowy, witaminy B i PP, sole mineralne.Miód spadziowy działa bakteriobójczo. Podawany jest chorym cierpiącym na schorzenia reumatyczne, skórne i układu nerwowego.Wskazany dla osób przemęczonych i pracujących w szkodliwych warunkach.
Uniwersalne działanie miodu spowodowało, że nazywany jest w Polsce miodem królewskim albo papieskim.