Miód lipowy 1000 g 2024r.
Miód lipowy
- górne i dolne drogi oddechowe
- serce i układ krążenia
- układ nerwowy
- stres
Miód lipowy ma barwę od zielonkawej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu ma konsystencję drobnoziarnistą, a nawet krupkowatą, zmieniając swoją barwę na białożółtą lub złocistożółtą.
Charakteryzuje się nie tylko silnym aromatem, przypominającym woń kwiatów lipy, ale i dość ostrym, pikantnym, a często nawet lekko gorzkim smakiem.
Kwiaty lipy zawierają olejki eteryczne. Dzięki tym związkom miód lipowy wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, uspokajające. Spożywanie miodu lipowego wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Ten miód jest stosowany w leczeniu ostrych i przewlekłych chorób przeziębieniowych, angin, zapalenia zatok obocznych nosa, zapalenia oskrzeli, w chorobie dróg moczowych, schorzeniach reumatycznych oraz w stanach nerwicowych. Jest zaliczany do miodów o wysokiej aktywności antybiotycznej.
Uważany jest za jeden z najlepszych miodów nektarowych.